Pizza z pizzerii

Pizza z pizzerii

Pizza jest jedną z najpopularniejszych potraw XXI wieku. Jest uważana za smaczną, szybką i co najważniejsze niedrogą przekąskę. Dlatego jest tak popularna wśród dzieci i dorosłych. Jednak aby pizza była dobra i zdrowa, musi być przygotowana w specjalny sposób.

Pizza ze sklepu i z pizzerii

Najpierw przyjrzyjmy się, jak mrożona pizza jest przygotowywana w fabryce. Cały proces jest tu zautomatyzowany, co niestety wiążę się z utratą właściwości produktów. Często nadzienie na górze wypala się, a ciasto wciąż nie jest upieczone. Pasta pomidorowa i ser są nakładane automatycznie, a szynka i grzyby są układane ręcznie. Niestety nie zostały jeszcze stworzone maszyny, które potrafią to zrobić tak pięknie, jak ludzkie ręce. W pizzerii danie to zostaje przygotowane inaczej. Przede wszystkim w pizzerii używa się zdrowej mąki, im grubsza, tym lepiej. W rezultacie ta pizza ma białka, odpowiednie tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy, a nawet błonnik. Stosuje się także świeże dodatki. Odpowiednie pieczenie ciasta decyduje ostatecznie o tym, jaki smak ma pizza. Chorzów, Poznań czy Gliwice, wszędzie dziś możemy znaleźć pizzerie i zjeść świeżą pizzę.

Prawdziwa włoska pizza

Neapol jest uważany za miejsce narodzin pizzy. Pizza jest atrakcją, równie ważną, jak widok na Wezuwiusz i wyspę Capri. W ubiegłym roku został nawet wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Eksperci z „Association of Real Neapolitan Pizza” od 1984 roku ściśle monitorują, aby upewnić się, że wszystko w restauracjach, w których jest przyrządzane, jest zgodne z klasycznymi kanonami. Na przykład ser to tylko specjalna mozzarella. Każdego roku ci, którzy marzą o poznaniu tajemnic robienia „właściwej” pizzy od lokalnych mistrzów, przyjeżdżają do Neapolu z całego świata. Ciasto powinno zawierać tylko 4 składniki: wodę, sól morską, niektóre drożdże piwne i mąkę. Ciasto powinno dobrze pasować, dojrzewać. Ten proces trwa 8-10 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie ciasta są rozciągane, zawsze rękami, do kształtu dysku. Wzdłuż krawędzi pozostawia się stronę nasyconą powietrzem – najwspanialszą część przyszłej pizzy. Do pizzy trzeba włożyć pełną łyżkę pomidorów, neapolitańscy producenci pizzy rozpoznają tylko odmianę San Marzano, bazylię, ser, oliwę z oliwek. Następnie pizza jest wysyłana do piekarnika, ułożona w taki sposób, aby ciepło było równomiernie rozłożone. Temperatura w środku wynosi około 450 stopni.

Zamów na https://www.pizzadominium.pl/lokale/chorzow!